Friday, 31 August 2012

Menahan Kelaparan Bagi Menghormati TetamuBismillah...

Pada suatu hari yang dingin,bertiup-tiupnya angin dengan alunan yang tenang,seorang sahabat telah datang menemui Rasulullah s.a.w.  bagi menceritakan luahan hatinya kepada Baginda s.a.w. tentang kelaparan yang dialami oleh sahabat tersebut. Kebetulan pada ketika itu Baginda s.a.w. tidak mempunyai sesuatu apa makanan pun untuk diri Baginda s.a.w. mahupun di rumahnya sendiri bagi diberikan kepada sahabat itu. Baginda s.a.w. kemudian bertanya kepada para sahabat,"Adakah sesiapa di antara kamu yang sanggup melayani sahabat ini sebagai tetamunya pada malam ini bagi pihak aku?" Setelah berucapnya Rasulullah s.a.w. lalu berdirinya seorang sahabat dari kaum Ansar dan menyahut, "Wahai Rasulullah s.a.w. , saya sanggup melakukan seperti kehendakmu wahai Rasul Allah."

Orang Ansar itu pun mengiring sahabat yang tadi ke rumahnya dan menerangkan pula kepada isterinya seraya berkata, "Lihatlah bahawa orang ini ialah tetamu Rasulullah s.a.w. Kita mesti melayaninya dengan sebaik-baik layanan mengikut segala kesanggupan yang ada pada diri kita dan semasa melakukan demikian janganlah kita tinggalkan sesuatu makanan pun yang ada di rumah kita." Lalu isterinya menjawab, "Demi Allah! Sebenarnya daku tidak ada menyimpan sebarang makanan pun, yang ada cuma sedikit, itu hanya mencukupi untuk makanan anak-anak kita di rumah ini ?"

Orang Ansar itu pun berkata, "Sekiranya begitu engkau tidurkanlah mereka dahulu (anak-anaknya) tanpa memberi makanan kepada mereka. Apabila saya duduk berbual-bual dengan tetamu ini di samping jamuan makan yang sedikit ini, dan apabila kami mulai makan engkau padamlah lampu itu, sambil berpura-pura hendak membetulkannya kembali supaya tetamu itu tidakk akan ketahui bahawa saya tidak makan bersama-samanya." Rancangan itu telah berjalan dengan lancarnya dan seluruh keluarga tersebut termasuk kanak-kanak itu sendiri terpaksa menahan lapar semata-mata untuk membolehkan tetamu itu makan sehingga berasa kenyang. Berikutan dengan peristiwa itu, Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud, "Dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin) atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka berada dalam kesusahan." (Al-Hasy : 9)


-Indahnya Islam,sayangi tetamu sepertimana kamu sayangi keluarga kamu-

No comments:

Post a Comment